ترک ماری جوانا

مصرف ماری جوانا بر سیستم مغز در حال رشد اثرگذار بوده و لذا مصرف مداوم آن به وسیله جوانان منجر به اثرات منفی و دراز مدت بر رشد شناختی می شود. این اثر ات مخرب فرد را در معرض خطر جدی قرار داده و به شیوه های متعددی بر سلامت آن ها تأثیر می گذارد.

ترک ماری جوانا

ماری جوانا چیست

ماری جوانا از فرآورده های گیاه کانابیس یا همان شاهدانه است. کانابیس دارای دو شکل نر و ماده است که شکل ماده آن بالاترین غلظت کانابینوئیدها را داراست. اصلی ترین ماده شیمیایی روانگردان موجود این گیاه (دلتا-۹-تتراهیدروکانابینول) که تی اچ سی نامیده می شود و منجر به ایجاد حالت شعف و سرخوشی شده و اغلب افراد نیز به همین علت از این ماده استفاده می کنند. متابولیت فعال تی اچ سی به صورت صمغ طلایی رنگ و چسبنده در برگ های بالایی ساقه و خوشه های گل این گیاه وجود دارد. گیاه کانابیس حاوی ۵۰۰ ماده شیمیایی دیگر است که ۱۰۰ نوع آن از ترکیبات مرتبط با تی اچ سی بوده و کانابینوئید نامیده می شوند. ماری جوانا شکل خشک شده گل و برگ های گیاه کانابیس است و میزان تی اچ سی ماری جوانا بسته به نسبت گل به برگ متغیر است. گل گیاه دارای بالاترین غلظت بوده و پس از آن از نظر غلظت برگ ها، ساقه ها و دانه های آن قرار می گیرند.

ماری جوانا به نام های گل، علف و گراس نیز شناخته می شود. برخی از افراد ماری جوانا را در سیگارهای دست ساز که به آن سیگاری می گویند مصرف می کنند، همچنین ماری جوانا به شکل خوراکی هم استفاده می شود. مصرف ماری جوانا باعث ایجاد وابستگی و اعتیاد می شود.            

اثرات مصرف ماری جوانا

متأسفانه سیاست برخی از کشورها در قانونی کردن ماری جوانا برای مصارف پزشکی منجر به این شده که مصرف آن در برخی جوامع مختلف مقبولیت و افزایش یابد. بنابراین آگاهی از اثرات و عوارض جانبی آن ضروری به نظر می رسد. از آن جائی که مصرف ماری جوانا بر حافظه کوتاه مدت و توانایی قضاوت اثر گذاشته و باعث تحریف ادارکی می شود بر عملکرد تحصیلی و شغلی آسیب می زند و مصرف آن هنگام رانندگی خطرناک است. 

ترک ماری جوانا

عوارض مصرف ماری جوانا

زمانی که ماری جوانا به صورت سیگار مصرف می شود تی اچ سی و سایر مواد شیمیایی موجود در این گیاه از طریق ریه وارد جریان خون شده بلافاصله در بدن منتشر شده و وارد مغز می شود. فرد بلافاصله بعد از مصرف ماری جوانا اثرات آن را تجربه می کند. افراد با مصرف ماری جوانا احساس سرخوشی و آرامش می کنند. افزایش ادراکات حسی (به طور مثال شفاف تر شدن رنگ ها) خندیدن زیاد، تحریف درک زمان و افزایش اشتها از سایر اثرات شایع ماری جواناست که ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. در صورتی که ماری جوانا در مواد خوراکی یا آشامیدنی مصرف شود، بروز اثرات آن از ۳۰ دقیقه تا یک ساعت به تأخیر می افتد چرا که این مواد خوراکی ابتدا باید در سیستم گوارش هضم شده و بعد وارد جریان خون شوند.

مصرف خوراکی و تدخینی ماری جوانا

مصرف خوراکی و آشامیدنی ماری جوانا در مقایسه با مصرف آن به صورت سیگار باعث ورود مقدار کمتری از تی اچ سی به جریان خون می شود به همین علت تأخیر در اثرگذاری فرد ممکن است ناخواسته میزان بیشتری از ماری جوانا را به طور خوراکی یا آشامیدنی استفاده کند. تجربه لذت و سرخوشی ناشی از مصرف ماری جوانا به هیچ وجه عمومیت ندارد، برخی افراد ممکن است به جای تجربه احساس آرامش و سرخوشی، حالت های اضطراب، ترس، بی اعتمادی و حملات هراس را تجربه کنند. این اثرات به ویژه زمانی که میزان مصرف ماری جوانا و میزان تی اچ سی آن بالا می باشد رخ می دهد. افرادی که ماری جوانا را در دوزهای بالا مصرف می کنند ممکن است حالت های حاد روانپریشی نظیر، توهم، هذیان یا فقدان احساس هویت شخصی (مسخ هویت) را تجربه کنند. این واکنش های ناخوشایند با اختلال های روانپریشی بلندمدت از قبیل اسکیزوفرنیا (که برخی از افراد مصرف کننده با زمینه ژنتیکی به آن مبتلا می شوند) متفاوت است. 

ترک ماری جوانا

پژوهش های صورت گرفته نشان می دهد که مصرف نیکوتین و ماری جوانا در زمره مواد دروازه ای برای مصرف دیگر مواد مخدر به شمار می رود. بدین نحو که آن ها زمینه را برای مصرف مواد قوی تر آماده می کنند. این مهم به چند دلیل روی می دهد اول این که مصرف مواد دروازه ای موجب بروز تغییرات ساختاری در مغز و افت کارکردهای شناختی آن مانند یادگیری و تمرکز می شود و از سویی مصرف این مواد محیط اجتماعی را برای مصرف های بعدی فراهم می سازد. چون فرد با افراد و گروه های مصرف کننده تعامل می کند بنابراین لازم است در مقابله با فشارهای محیطی و روانشناختی و سایر عواملی که زمینه گرایش به مصرف می شود، راه کارهای مقابله ای مؤثر جهت کاهش فشارها و استرس های روزمره به کار گرفته شود.